Ihmiset

Tilastotietoa Loikkasen asukkaista



Vuonna 1938 Loikkasessa oli reilut 1 800 asukasta.

Heistä oli aikuisia 78% ja lapsia 22%. Aikuisikäraja oli 21 vuotta, mutta osa lapsista oli kuitenkin aloittanyt työt jo sitä ennen tai opiskeli, jolloin heidät on laskettu aikuisiin.Töissä käyviä oli miehistä 70 % ja naisista 30%. Naisista noin puolet eli nelisensataa oli naimisissa, mutta heistä vain kolmelletoista oli merkitty ammatti. Yksikään miehistä ei ollut viralliselta titteliltään leski (kuten moni nainen) vaan heitä nimitettiin virallisissa asiakirjoissa eläkeläisiksi tai entisen ammattinsa mukaan. Naispuolisia leskiä oli Loikkasessa noin sata, mutta vain muutamalle oli merkitty ammatti.

Loikkaselaisten työnantajista ylivoimaisesti tärkein oli Valtion rautatiet, joka työllisti vähän yli 200 loikkaselaista, niin miehiä kuin naisia. Näistä reilut 160 työskenteli junissa, asemilla tai ratatöissä ja loput varikolla. Tunnetuin Loikkasen VR:läinen lienee ollut painin olympiavoittaja Emil Väre.

Toiseksi yleisen ammattinimike Loikkasessa oli työmies/työläinen. 
Kolmanneksi eniten loikkaselaisisa työllisti kauppa: kauppiaita tai torikauppiaita oli 20, kauppa-apulaisia 53 ja edustajia tai myyntimiehiä kolme.

Vaatetusalalla työskenteli 24 ompelijaa, kuusi kutojaa, kaksi vaatturia, kaksi verhoilijaa, leikkaaja ja silittäjä.

Autoilijoita oli 31 ja asentajia eli monttöörejä 4.

Kotitalouden töitä teki yli 30 loikkaselaista, talousapulaisia ja taloudenhoitajia oli 8, kotiapulaisia neljä, palvelijoita seitsemän ja siivoojia 14. 

Saman verran oli konttorityöläisiä: 29 konttoriapulaisia, konekirjoittaja sekä kirjanpitäjä.

Papulassa sijainneen Viipurin lääninvankilan vartijoista 25 asui Loikkasessa.

Papulassa oli myös Karjalan Kaartin Rykmentin kasarmialue. Upseerit asuivat siellä ja aliupseerit taas Loikkasessa. Loikkasessa oli 20 sotilasta, joista lähes kaikki olivat aliupseereja.

Maalareita Loikkasessa oli kymmenen, ja rakennusalan ammattilaisia oli kuusi.

Sairaanhoitajia oli niin ikään kymmenen, samoin kirjapainoalan työntekijöitä. 

Loikkaseen kuului kaupungin teurastamo. Loikkasessa asui kuusi makkaratyöntekijää, kaksi teurastajaa sekä yksi lihanjalostaja.  

Kampaaja-partureita tai -oppilaita oli kuusi. Puhelunvälittäjiä oli viisi ja radiosähköttäjiä yksi.  

Poliiseja asui Loikkasessa neljä sekä rikosetsiviä yksi. 

Viipurin sataman tullivartijoista kolme asui Loikkasessa.

Suutareita oli kolme ja jalkinetyöläisiä kaksi. 

Muita yksittäisiä ammattinimikkeitä Loikkasessa olivat muun muassa oli hieroja, saunottaja, agronomi, puutarhuri, nuohooja, posteljooni, opettaja, kotiopettaja, lastenhoitaja, keittäjä, ravintola-apulainen, tarjoilija, leipuri, merimies, metsätyömies, kultaseppä ja kivityömies.

Tiedot kokosi Vesa Mustonen.


Tunnettuja loikkaselaisia 

 

Emil Väre (1885–1974), painija, olympiavoittaja, maailmanmestari